Rumpurentoutus on hoitorummulla tehtävä äänirentoutus tai meditaatio.

Rumpurentoutuksen aikana hoidettava makaa selällään hoitopöydällä. Hoitaja kiertää hoidettavan kehoa rumpua soittaen, jolloin äänen värähtely resonoi kehon nesteiden kanssa stimuloiden ja kiihdyttäen niitä. Rummun äänen paineaalto irrottaa ja liikuttaa nestetukkeutumia kehossa. Se myös värisyttää ja samalla rentouttaa syvimpiäkin lihaskerroksia, jotka ovat usein tahdonalaisen hermoston ohjauksen ulottumattomissa. Ääni antaa täten mahdollisuuden käsitellä kehossamme alueita, joihin on hankala päästä muuten käsiksi. Syvissä lihaksissa olevat jännitykset pääsevät rentoutumaan. Rumpuhoito on kosketuksetonta ja siksi sillä voidaan hoitaa myös erittäin kipuarkoja alueita.

Rummun ääni on hyvin alkukantainen ja kumea. Sitä on erittäin miellyttävä kuunnella ja sen ääni on parhaimmillaan hypnoottinen ja maaginen. Ääni värisyttää kehoa ja saa huomiomme siirtymään kehoon. Rummun ääni tekee kuuliansa läsnäolevaksi. Näin rentoutuminen ja luonnollinen paraneminen pääsevät tapahtumaan. Mielessä olleet arkiaskareet väistyvät pikkuhiljaa ja mieli hiljentyy. Pääsemme täten rummutuksella rauhalliseen tilaan, jossa voi levätä ja rentoutua.

Rumpurentoutus voi olla hyvin syvä ja voimaannuttava kokemus. Se voi myös nostaa mieleen vanhoja muistoja, joita kehomme syvä jännitys on hautonut. Rumpuhoidolla on mahdollista päästä oman itsensä äärelle, tuntemaan tunteita, joita ei muistanut olevan olemassa tai mille ei ole löytynyt ymmärrystä. Se voi johtaa pienien tai suurien itseoivallusten äärelle. Rumpurentoutus kestää 15-30 minuuttia. Ajan kokeminen vaihtelee silti hyvin suuresti. Joskus 15 minuutin rumpurentoutus voi tuntua yli tunnilta tai 30 min voi tuntua muutamalta hetkeltä.